Czigola Gábor 2014.07.15. 20:07

Tömeg

Sokan vagyunk. Hogy mennyire sokan, nem is tűnik fel egy olyan egy-két milliós városban mint amihez Európában szoktunk. Következő dialógus számtalanszor megesett velem:

- Where do you come from?
- Budapest, that is in Europe in a country called Hungary.
- Is it a big city?
- Considerably, it is a city of two million.
- C'mon, that's a small town.

Hong Kong nem egy összefüggő város (mint Szingapúr) mégis városállamként működik a maga ~ 7 millió lakosával. A környéken a semmiből, szó szerint halászfalvakból nőttek ki néhány évtized alatt (tíz)milliós városok. Ennyi ember mozogni akar és mozgatni kell, biztosítani az ehhez szükséges infrastruktúrát nemcsak szükséges, hanem nagyszerű üzlet is.

DSCF2595.JPG

A tervgazdaság és a kapitalizmus találkozása kiváló táptalaja az infrastruktúra fejlesztésének, az építkezéseknek. Kínában minden nagyvárost összekötő nagysebességű vonathálózatot adnak át (200-300+ km/h u.n. bullettrain), ennek részeként közvetlen HK-Shanghai vonal is épül. (Következő képen nem ennek az épülete, hanem az építéskor, felújításkor gyakran használt bambuszállványzat látható - strapabíróbb és könnyebb mint az acél.)

DSCF2596.JPG

A villamos a legcukibb: emeletes! Képzeljük el a londoni busz és a gyermekvasút unokáját, ahogy végigsiklik a nagykörúton és az emeleten ülve biztos magasságból, nyugodtan ülve indulhatunk várostnézni felső perspektívából.

DSCF2583.JPG

Hátul kell felszállni.

1.JPG

Rövidtávon lent - hosszabb útra fent keres az ember helyet. Napközben igencsak tömött, mert ez a legolcsóbb. Egy menet, útitávtól függetlenül, 2.3 HK$ (69 Ft). Cserébe lassú és minden sarkon megáll.

2.JPG

Csak a sziget északi oldalán, egyetlen egy útvonalon, ugyanakkor több vonalon jár: a kezdő és végállomás variáns.

3.JPG

Leszálláskor kell fizetni, vagy készpénzben (inkább apróban, a bonyodalmat elkerülve ugyanis visszajáró nincs!!!), vagy Octopusszal. Ez az utóbbi egy érintős, feltöltős kártya. Rengeteg helyen fel lehet tölteni, és a tömegközlekedés mellett a kisboltokban-éttermekben is használhatod fizetésre. Egy érintésre levonja az aktuális összeget, fél másodperc alatt útnak indít. Nincs se jegy se bérlet se hamisítás. (Hackerbiztosnak is bizonyult.) Londonban ugyanez van, ott Oysternek hívják. Még 5-10 év és otthon is ilyen lesz az elektronikus "jegy".

4.JPG

A busz szintén emeletes - általában. Vannak ugyanis egyrészt emeletlen buszok is egyes vonalakon, másrészt külön hálózata van a kisbuszoknak (public light transport), amelyeken csak ülőhely van, pont egy tucat, és vannak ugyan megállói, de bárhol le lehet inteni vagy leszállni róla.

5.JPG

A buszokon már elől kell fizetni és hátul leszállni. Ennek megfelelően a felszállás helye határozza meg a tarifát. Egy hosszú vonal elején mindig többet fizetsz bárhol is szállsz le. Van diák és nyugdíjas "jegy" (ehhez megfelelő Octopus szükséges), ekkor féláron (nem ingyen!) utazhatsz.

DSCF2599.JPG

A metróhálózat szép és fejlett, tömve is van csúcsidőben rendesen. Vízalatt és hegyen át behálózza az egész különleges adminisztratív területet, a repülőtértől Disneylanden át a kínai határig mindenhova elvisz. Be- és kijövetelkor is áthaladsz egy fizetőkapun, így itt már teljesen használat arányosan fizetsz. Ha csak be és kimész egy metrómegállóban akkor is legombolnak rólad majdnem 100 Ft-ot, ezt egyszer mindenki saját bőrén tapasztalja, többet nem mész át rajta =)

6.JPG

Percenként jár, és átszállni általában a szemközti peronon lehet ha csomópontról van szó. Hajnalig jár, éjszaka pár éjszakai buszjárat. Általános alternatíva még a taxi, ami magyarhoz képest féláron, Berlin-Londonhoz képest tized annyiba kerül.

DSCF2602.JPG

Tömeg azért nincs annyira nagy. Sokan vannak, az utcák szűkek, az igazi kínaiak azért tudnak nyomulni, tolongani, mégis mindenki nyugodt, nincs para. Egy idegesítő szokás: teljesen normális bárhol, bármikor, figyelmeztetés nélkül megállni. Siető sokaság közepén simán megáll bárki családostul egész szélességben torlódást okozva, nemcsak lelkiismeretfurdalás nélkül, de láthatóan fel se merül a gondolat, hogy talán félreállva okosabb lenne. Sok a koccanós gyalogos baleset.

7.JPG

Nemcsak mászni, de enni és inni is szigorúan tilos minden tömegközlekedésen és az állomásokon is. Az egyik legsértőbb dolog a helyekre nézve ezt megsérteni, mert mindenki bírja és a gyerekekbe is belenevelik, hogy ha megdöglesz is akkor sem kortyolhatsz bele a vízbe. Rád is szólnak. 

DSCF2605.JPG

A metró (pontosabban MTR) 100 HK$-ért hoz be a központba a repülőtérről (3 000 Ft). A metró gyors, pontos, viszont ha a megálló nem a közeledben van, vagy spórolni akarsz akkor inkább buszra szállsz, pl. busszal a repülőtérre 24 HK$-ért (720 Ft) is ki lehet jutni.

8.JPG

Szálljunk kicsit le a földre, akarom mondani a vízre, mert itt (is) tömegközlekedésnek számít a hajó. Hajnalig, egyes járatok éjjel-nappal közlekednek, és nagyon jó hangulata van aki minden nap ezzel jár dolgozni.

DSCF2625.JPG

Nagyobb szigetekre menetrenddel, octopusszal mész. Van gyors és lassú járat is, utóbbi olcsóbb és teherszállítás (nagy-több csomag) is megengedett. Kisebb szigetekre egyedi menetrenddel, nagyon kicsi szigetekre csak vízitaxival jutsz el.

9.JPG

Ez is légkondicionált, aminek nem biztos hogy örülsz. Sőt, őrjítő amikor 35-fokból 18-ba kényszerülsz. Komolyan itt sem értik, hogy a légkondinak nem az lényege, hogy trópusokon sarki időjárást szimuláljunk, hanem csak pár fokot enyhítsünk és keringessük a levegőt. Helyette összes irodában-buszon-bankban 10-20 (!!!) fokot hűtenek a levegőn. (Lehet hogy csak a sok légkondi miatt van egyáltalán ilyen meleg az utcán?!) Komolyan nem értem, hosszú ujjú ingben és/vagy ing alatt pólóban járok dolgozni legnagyobb hősében is, különben garantált a megfázás.

a.JPG

b.JPG

DSCF2676.JPG

d.JPG

e.JPG

Bónusz kérdés: se nem villamos se nem fogaskerekű, mégis sínen jár és felvisz a hegyre, mi az? Peak tram!

Régen gőzgéppel hajtották, ma már elektromos motorral, de nem a szerelvényt, hanem a siklóhoz hasonlóan fémcsörlő kábelen vonják fel-engedik le az egészet. 

s.JPG

A siklóhoz képest viszont ez két kilométer hosszú, és csak egy sínpár van, pont félúton válik csak ketté egy rövid szakaszon hogy egymást elkerülve haladjon el a felfelé és lefelé tartó két szerelvény. A két végállomáson állnak csak meg, egyszerre. A kötélpálya több métert nyúlik melegben.

t.JPG

u.JPG

x.JPG

xx.JPG

Lefelé gyalog jöttünk!

y.JPG

z.JPG

Csúcson vagyunk emberi értelemben. Legközelebb spirituális magaslatokba látogatunk, megtekintjük Nagy Buddhát.

Címkék:metró kozlekedes utazas sikló villamos hajó hong kong tomegkozlekedes Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiakapuja.blog.hu/api/trackback/id/tr366511133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.