Gábor C. 2014.11.15. 21:22

Királyság

Ha minden lány álma egy herceg aki lovon jön érte, akkor talán minen fiú álma egy ló, amin hercegként járhatja a világot. A királyi udvarban jártunk.

DSCF3206_2.JPG

DSCF3210.JPG

DSCF3209.JPG

DSCF3212.JPG

A királyi család Phnom Penhben szakrális státuszt élvez, ami kevésbé meglepő itt, ahol tényleg élet és halál urai ők. Bár talán inkább a halálé mint az életé.

DSCF3218.JPG

DSCF3219_1.JPG

DSCF3220.JPG

DSCF3221.JPG

DSCF3222.JPG

DSCF3223.JPG

DSCF3224.JPG

DSCF3225.JPG

DSCF3226.JPG

Szóval a khmer királyi családé ma is a legfelsőbb hatalom, és volt ez így a huszadik században meg azelőtt. A vörös khmerek idjén, egy ideig az uralkodó számüzetésbe kényszerült. A kép azonban korántsem ilyen egyszerű.

DSCF3227.JPG

Szóval a helyzet az, hogy amikor a népírtásról volt szó, mindig az volt az érzésed hogy valamit elhallgatnak. Valahogy nem teljes a kép. Persze mi sem derítettünk fényt mindenre, de később beszédes sofőrünk sokkal őszintébben beszélt mint a hivatalos változatok. 

DSCF3233.JPG

DSCF3235.JPG

DSCF3234.JPG

DSCF3236_1.JPG

DSCF3237.JPG

A hatvanas évek végén polgárháború dúlt. Senki se gondolta, hogy az egyik oldal jobb, mint a másik. Az akkori uralkodó, egy híres rádióbeszédben fegyverszünetre szólított fel. Khmer nem ölheti a khmert. A szavakat tettek is követték, és a csapatok tényleg le is tették a fegyvert, amit követett több frakció is. Kivéve a vörös khmerek, akik kaptak az alkalmon és brutális támadásba lendültek. És lehet, hogy ez nem volt véletlen. A hatalom birtokosai nem ennyire naívak, hisz nem lennének hatalmon máskülönben. Phon Penh bevétele és a reguláris és rivális csapatok teljes lemészárlása után is érinthetetlen maradt a család. A "demokrácia" kikiáltása is áldásukkal történt, és már a civil lakosságot tizedelték amikor az uralkodói ház tagjai is jobbnak látták ha külföldről vesznek inkább részt a történésekben.

DSCF3239.JPG

DSCF3238.JPG

DSCF3240.JPG

DSCF3244.JPG

Külföldről is tértek vissza a hatalomba. Történt, hogy Kambodzsa keleti szomszédja, miután kiheverte az Egyesült Államok felett aratott győzelmet, megelégelte a vörös khmerek pofátlan behatolásait, razziáit saját határvidékein. Ellentámadásba lendült, amit jól kiképzett, kompetens és harcedzett seregeiknek meg se kottyant, szemben a vérszomjas, de nem túl iskolázott és politikai okokból analfabétának nevelt vörös khmer honvédekkel. Ekkor történt, hogy az ország nagy részét aknamezővé alakították, hogy a Vietnámi serekeg előrenyomulását lassítsák.

DSCF3243.JPG

DSCF3242.JPG

Vietnám szabadította fel Kambodzsát, és helyezte vissza a khmer királyi családot a hatalomba. Persze nem csak a jószándék vezérelte, az országban jelenleg is Vietnám a legbefolyásosabb, Vietnámi kézben van állítólag minden nagy business. Kísérteties a főváros, ahol a lakosság 99%-t munkatáborokba hurcolták, és érezhető, hogy a lakói valahogy nem helyiek. Mindezt követően felállt néhány bizottság, ami még EU-s bürokratákat is megszégyenítő hatékonysággal "próbálja" feltárni az "igazságot". Az "Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia" mindösszesen öt embert talált bűnösenk több millió ember megsemisítéséért, és egyetlen egy ügy se zárult le a mai napig végérvényes jogerővel.

DSCF3245.JPG

Pol Pot a vörös khmerek vezetője sose állt bíróság elé, egy távoli faluban, házi őrizetben, de inkább csak száműzetésben várta a bizottságok felállítását. Egyik este úgy megverték saját, még addig hű, katonái, hogy nemsokkal később meghalt. Állítólag vallani akart nála is nagyobb hatalmú emberekre, mondjuk például a királyi család tagjaira, hogy kik is adtak valójában parancsot a hóhéroknak. Mert valaki megtette.

DSCF3246.JPG

A történelem örvénye forog tovább, a néző Istenek észre sem veszik. Ha a történelmet pedig a győztesek írják, akkor hogyan fog szólni egy olyan történet, amiben aligha képzelhető el, hogy vannak nyertesek is?

Címkék:utazás vörös khmer khmer phom penh Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azsiakapuja.blog.hu/api/trackback/id/tr226900221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása